V svetu kovinsko predelovalne industrije je varjenje nekaj, brez česar si le-te ne znamo predstavljati. Spajanje kovin je nujno ne glede na to, za katero vejo industrije gre. Pohištvena, avtomobilska ali katera druga. Pred varjenjem je potrebno poznati vse različne postopke varjenja in vedeti, kdaj se uporabljajo.

Posebno izobraževanje služi v ta namen, da varilec pridobi zahtevana znanja glede varjenja kot tudi varstva pri delu. Na drugi strani pa imamo na voljo robote za varjenje, ki se zelo dobro izkažejo v velikoserijski proizvodnji, imajo pa tudi nekaj pomanjkljivosti.

1. Robotsko varjenje zgolj na določeni lokaciji

Če je prednost robotskega varjenja v tem, da lahko neumorno ponavlja vedno iste gibe in vari praktično brez napake, pa to seveda velja za varjenje v zaprtih obratih, kjer so tudi nameščeni. Ker pa varjenje mnogokrat poteka tudi na prostem, je to zagotovo ena od slabosti.

Robot za varjenje
Robot za varjenje se uporablja le v zaprtih obratih.

Vari se v gradbeništvu, na objektih, pa tudi v spremenljivih vremenskih razmerah. Varimo celo pod vodo. Varilec s seboj odnese aparat za varjenje in pribor, ki je pri tem potreben, vari pa lahko tudi na težko dostopnih mestih.

2. Višja cena za namestitev

Aparat za varjenje je razmeroma poceni, za varjenje pa potrebujemo še ustrezen prostor ali delavnico in električni tok oziroma plinsko mešanico ter nekaj orodja, s katerim bo upravljal izurjen varilec. Delo se tako lahko prične zelo hitro in cenovno dokaj ugodno.

Na drugi strani pa nakup in namestitev robota za varjenje precej stane. Poleg drage tehnološke opreme, računalniškega krmiljenja in programov je tu še potreba po ustreznem prostoru oziroma delovnem obratu/hali in ustrezno usposobljenem operaterju.

3. Omejitve glede prilagodljivosti

Robotsko varjenje poteka po vnaprej pripravljenem računalniškem programu, ki krmili robotsko roko. V primeru, da pride do nenadejanih sprememb, napake v materialu ali težav z električnim tokom, se robot situaciji žal ne zna prilagoditi.

Ko je denimo treba zamenjati način varjenja, spremeniti tehniko itd., robot tega ne bo znal, saj potrebuje novo konfiguracijo. Prav zato ima vedno tudi človeški nadzor, ki poskrbi za ustrezne popravke in spremembe. Je zmanjkalo elektrike, prišlo do okvare? Robotski varilec bo takrat obstal, v primeru ročnega varjenja pa bo sodelavca zamenjal drugi in uporabil ustrezen način varjenja, ki bo na voljo.

4. Nerentabilno v maloserijski proizvodnji

Robotsko varjenje precej pripomore k hitrosti in natančnosti izdelave, kar pomeni, da je lahko končni izdelek mnogo cenejši kot v primeru ročnega dela. Obstaja pa seveda razlika med maloserijskimi in velikoserijskimi naročili.

V primeru, da gre za manjše naročilo, je povsem mogoče, da bo dlje časa in več stroškov zahtevala že sama priprava kot pa končna izdelava. V tem primeru je še vedno bolj smotrno poseči po ročnem varjenju.

Čeprav robotika in tehnologija nasploh močno napredujeta, pa je jasno, da bo v določenih primerih človeška roka vedno potrebna. Kljub temu robot prispeva k večji varnosti in tudi skrbi za okolje, saj ustvarja manj odpada in porabi manj energije.

Avtor

Dobrodošli na spletnem portalu Alianta.si, na katerem boste našli številne nasvete, novosti in koristne informacije s področja posla, financ in podjetništva. Naj bo vaša podjetniška pot uspešna in polna zanimivih izzivov.

Komentiranje ni mogoče.