Postopek varjenja je vrsta poklica, ki zahteva osebo, ki delo opravlja predano in z veseljem. Varilec mora imeti primerno izobrazbo, se ves čas v njej izpopolnjevati, svoje znanje nadgrajevati tudi s tečaji in učenjem novih tehnik. Tehnologija na tem področju namreč ves čas napreduje, z njo pa tudi načini varjenja.

V prvi vrsti mora varilec obvladovati vso potrebno strojno opremo in veliko vedeti o materialih ter zaščiti. Takšno delo je stresno zlasti za varilce začetnike. Ker se na začetku svoje kariere pogosto lovijo med številnimi informacijami, v nadaljevanju podajmo nekaj koristnih smernic.

1. Investicija v kakovostno zaščitno opremo

Pri varjenju je kakovostna osebna zaščita ključnega pomena. Nošenje takšne opreme je obvezno in pomembno, in to bolj kot kdaj koli poprej. Seznam osebne opreme za varjenje mora nujno vključevati:

  • varilsko čelado,
  • ognjevarna zaščitna oblačila,
  • varilske rokavice,
  • zaščitno obutev,
  • zaščito za oči in ušesa.

Poglavitnega pomena je seveda še to, da izbrano zaščitno varilsko opremo pravilno nosite. Med varjenjem na primer nikoli ne smete imeti zavihanih rokavov ali hlač zatlačenih v škornje. Rokavice se morajo dobro prilegati. Prevelike ali premajhne lahko omejujejo gibanje, kar povzroča slab nadzor in s tem tudi nesreče.

2. Ustrezno prezračevanje

Ena od najpogostejših nevarnosti varjenja je slabo oziroma nepravilno prezračevanje. Pri delu se sproščajo številne nevarne snovi – dim, strupeni hlapi, škodljivi delci. Dolgotrajna izpostavljenost takšnemu stanju povzroča težave z dihanjem in s pljuči. Zaradi pomanjkanja kisika lahko varilec izgubi zavest. Vsemu temu se lahko izognete, če poskrbite za pravilno prezračevanje.

Kašelj zaradi varjenja
Dolgotrajna izpostavljenost škodljivim delcem povzroča težave z dihanjem.

Prezračevalna oprema za varjenje je razdeljena v dve večji kategoriji. V prvo sodi lokalno izpušno prezračevanje oziroma orodja, ki so namenjena prezračevanju delovnega prostora, na primer delovne mize z vgrajenim prezračevanjem, ekstrakcijske kabine. V drugo kategorijo sodi oprema za zaščito dihal, na  primer varilne čelade z dovodom zraka ali drugi nosljivi dihalni aparati.

3. Vzdrževanje reda

Med varjenjem je nered lahko vzrok za različne nesreče, tudi možnost za nastanek požara. Preprosta rutina čiščenja in odstranjevanja nereda na varilnem območju lahko reši življenja. V varilnem prostoru je treba vsak dan znova poskrbeti za red. Na dosegu roke morajo biti smetnjaki, kamor sproti odlagate odpadne materiale.

4. Primerna izbira varilnega stroja

Na voljo so najrazličnejši stroji za varjenje. Izbira je odvisna od delovnega okolja. Lahki prenosljivi stroji so najboljša izbira za delo na prostem oziroma za varjenje v utesnjenih prostorih. Po drugi strani pa lahko v delavnicah z veliko prostora uporabljajo težjo varilno opremo.

Za manjši delovni prostor se torej izbere manjši stroj, saj zavzame manj površine. Za izboljšanje prenosljivosti in za zmanjševanje tveganj za padce veliko varilcev raje uporablja podajalnike žice.

5. Izogibanje poškodbam zaradi ponavljajočih se obremenitev

Skoraj pri vsakem poklicu so možna tveganja poškodb zaradi ponavljajočih se obremenitev – tudi pri varjenju. Oprema za varjenje je težka, kar povečuje tveganje za nastanek poškodbe zaradi ponavljajočega se giba.

Številnim tveganjem pri varjenju se lahko izognemo s pomočjo pravilne drže. Pomembno je tudi, da si vzamemo dovolj rednih odmorov in v tem času izvajamo različne gibalne vaje.

6. Izogibanje vodi

Voda velja za dober prevodnik elektrike. Ravno zato je pri varjenju ključnega pomena, da se delo opravlja izključno v suhem okolju. Že samo majhna količina tekočine na napačnem mestu lahko povzroči hude nesreče. Na žalost slednjega številni varilci še vedno ne jemljejo dovolj resno.

Če se v varilnem prostoru torej kar koli razlije, je treba takoj prenehati z delom ter temeljito počistiti razlitje.

Avtor

Dobrodošli na spletnem portalu Alianta.si, na katerem boste našli številne nasvete, novosti in koristne informacije s področja posla, financ in podjetništva. Naj bo vaša podjetniška pot uspešna in polna zanimivih izzivov.

Komentiranje ni mogoče.