3D tiskanje je že nekaj časa med nami. Če so se manjše napravice za 3D tisk sprva zdele kot igračke, ki so namenjene prav igranju in izdelavi bolj ali manj uporabnih izdelkov, pa je danes ta tisk presegel vsa pričakovanja. Tiskajo že tako zapletene dele, da iz njih sestavljajo celo hiše in avtomobile.

3D tisk je način, kako ceneje in hitreje priti do testnih materialov, a tudi do končnih izdelkov, ki so narejeni s pomočjo računalniškega oblikovanja in brizganja različnih materialov. Čeprav dandanes tiskajo celo že meso, pri čemer uporabljajo v laboratoriju vzgojene celice, pa se bomo mi posvetili avtomobilski industriji.

Izdelava orodij in kalupov

Tudi v avtomobilski industriji je potrebno izdelati kar nekaj različnega orodja kot tudi kalupov za vlivanje in oblikovanje. Ti postopki so razmeroma dragi, a se vse spremeni, če pri tem uporabimo 3D tiskanje. V določenih primerih na ta način izdelava kalupov niti ni več potrebna, saj se kompleten izdelek kar natisne.

Seveda je pri tem treba uporabiti določeno vrsto oziroma mešanico materialov, da je na koncu izdelek pripravljen na vgradnjo. S 3D tiskom močno pridobimo na času, idejam in inovativnosti pa ni več meja.

Notranja oprema

Seveda je uporaba 3D tiskalnikov na trg prinesla precej konkurence in različnih možnosti. So pa vendarle pri Peugeotu nekako tisti pionirji, ki so to industrijo zajeli z veliko žlico. Ugotovili so, da se je na ta način mogoče dokaj hitro prilagoditi trgu in povpraševanju.

Izdelava izboljšanih delov notranje opreme je postala hitra in učinkovita, pri čemer ni več nobene potrebe, da bi za vsako serijo posebej izdelovali tudi orodja in kalupe. Ker 3D tisk nudi tudi veliko prilagodljivost, kar se materialov tiče, so pri omenjenem avtomobilskem velikanu izumili povsem novega, ki najbolje ustreza zahtevam.

Maloserijski kosi

Po 3D tisku posegajo tudi proizvajalci maloserijskih vozil, ki navadno sodijo v prestižni razred. To pomeni, da 3D tiskanje vendarle ponuja nekaj izjemnega in kvalitetnega. Prav tako, kot to velja za maloserijske modele avtomobilov, pa je na ta način omogočena tudi cenejša izdelava različnih kosov za posamezne modele vozil.

Manjši vpliv na okolje

Industrija nasploh se bori za vsakega kupca in mora pri tem zagotoviti tudi optimalen izkoristek vložene energije in materiala ter zagotavljati karseda majhen vpliv na okolje. Zelena politika je izjemnega pomena in prav velike industrije, kot je avtomobilska, imajo tu glavno besedo.

S 3D tiskanjem se je odprlo popolnoma novo poglavje, ki zagotavlja razvoj in izdelavo na različnih področjih s precej manjšimi obremenitvami na okolje. Ta se drastično zmanjša, ko nam uspe minimalizirati porabo energije in zmanjšati količino odpadnega materiala. 3D tiskanje bo na tem področju težko premagati, ob tem pa ni zanemarljiv niti manjši vpliv na zdravje zaposlenih v industriji.

Avtor

Dobrodošli na spletnem portalu Alianta.si, na katerem boste našli številne nasvete, novosti in koristne informacije s področja posla, financ in podjetništva. Naj bo vaša podjetniška pot uspešna in polna zanimivih izzivov.

Komentiranje ni mogoče.