5 nasvetov za uspešno poslovanje

Mnogo podjetniških nasvetov se zdi zlasti manjšim podjetnikom, torej samostojnim podjetnikom brez drugih zaposlenih, precej nerealnih. Zakaj? Ker ti nasveti zanje niso praktični oziroma so primerni za veliko in morda tudi že zelo uspešno podjetje, ne pa za majhnega podjetnika, ki je komaj pričel z delom ali morda komaj pride skozi mesec, o dobičku pa niti ne sanja. Tako je lahko nasvet, da je potrebno ves čas vlagati v oglaševanje in promocijo, za podjetnika povsem nekoristen, ker za oglaševanje pač nikoli ne bo imel denarja. In prav zato smo tokrat pripravili nasvete, ki so veliko bolj uporabni.

Kako si zagotoviti uspešno poslovanje v praksi?

1. Kljub temu, da si samostojni podjetniki izjemno težko naredijo »zalogo za težke čase«, je vseeno potrebno poskrbeti zanjo, pa četudi daste vsak mesec na stran zgolj petdeset ali sto evrov. Hitro se namreč zgodi, da smo primorani iti v bolniško, da prinese letni dopust velik izpad zaslužka, da nam naročnik nekaj tednov zamuja s plačilom. Za velika podjetja to običajno ni težava, za majhnega podjetnika pa lahko že dva tedna brez dela ali dva tedna zamude plačila prineseta ogrozitev poslovanja.

Bolan poslovnež

2. Vedno najprej plačajte državi. Ko prejmete plačilo, naj gre to vsak mesec najprej za prispevke in davke, saj Finančna uprava ob zamudi plačila hitro poskrbi za izvršbo. Če ste komu drugemu dolžni tristo evrov, se boste z njim gotovo lahko dogovorili, da počaka na denar še en teden, ker imate tudi sami dolžnike, »davčne« pa takšne stvari niti malo ne zanimajo.

3. Minimalizirajte svoje stroške. Ko odprete s.p., si verjetno ne boste kar takoj privoščili avta »na firmo«, enako previden pa je potrebno biti tudi pri drugih stroških. Ne zapravljajte za pisarniški material, izberite skromen paket za telefoniranje, pogajajte se za ceno najema poslovnega prostora, ne vozite se daleč na sestanke (komunicirajte po spletu in telefonu) …

4. Pazljivo izberite računovodstvo. Je nujno, da plačujete mesečni pavšal? Ne morete določenih stvari narediti sami?

5. Ne pozabite na pregovor, da se dobro blago samo hvali. Kot rečeno ne morete vlagati v oglaševanje, lahko pa poskrbite, da si boste naredili nekaj brezplačne reklame. Izkoristite družbena omrežja! Poleg tega naj vam ne bo nikoli odveč pobarati prijatelja, ki ima prijatelja, ki ima prijatelja nekje, kjer bi lahko dobili posel, o možnosti sodelovanja. Naj vam ne bo nerodno.