Razrez različnih materialov se opravlja na več načinov. Nekatere kovine lahko obdelujemo ročno ali strojno s pomočjo CNC strojev za razrez, lahko pa v ta namen uporabimo namenski laser. Obstaja pa še en zanimiv način razreza, in sicer z vodnim curkom.

Gre za postopek, pri katerem se s koncentriranim vodnim curkom pod visokim tlakom, ki mu je primešan tudi abrazivni material, reže zelo različne materiale. Na ta način lahko obdelujemo največji nabor materialov. Dejansko vse, kar nam pride na misel, razen kaljenega stekla, ki se ga ne da rezati na noben način.

1. Pester nabor materialov

Ena večjih prednosti vodnega razreza je vsekakor bogat nabor materialov, ki ga je na ta način mogoče rezati. Daleč od tega, da bi lahko rezali le kovine, kot so aluminij, bron in železo. Režemo lahko tudi materiale, kot so guma, keramika, les, opeka, marmor in plastika.

V gradbeništvu še kako prav pride rezanje izolacijskega materiala, stiroporja in podobno. Dejansko ni ovir za močan vodni curek s primešanim kremenčevim peskom, ki pod visokim tlakom razreže skorajda vse, kar mu postavimo na pot.

2. Rezanje različno debelih materialov

Pri drugih vrstah razreza pride do precejšnjih omejitev, kar se debeline posameznih materialov tiče. Z vodnim razrezom lahko obdelujemo materiale, kot so železo, rostfrai, kaljeni material od debeline 0,1 mm pa vse do 150 mm. Plastiko, gumo, aluminij in druge mehkejše materiale pa lahko z vodnim curkom režemo celo do debeline 250 mm.

3. Natančen razrez poljubnih oblik

Z vodnim razrezom imamo na voljo izjemno natančno obdelavo materiala. Odvisno od vrste materiala je natančnost takšnega razreza v toleranci +/- 0,08 mm, kar je zares izjemno natančno. Nekateri stroji zagotavljajo celo še večjo natančnost, zato je nadvse enostavno rezati tudi poljubne oblike, na primer napise.

4. Brez deformacij materiala

V industriji, kjer se ukvarjajo z razrezom različnih materialov na različne načine, je največji izziv, kako material obdelati, ne da bi ga pri tem pretirano deformirali. Ker vodni curek zagotavlja hladen rez brez temperaturnega pritiska in mehanskih napetosti, do deformacij ne prihaja.

5. Okolju prijazno

Vodni razrez nudi kar nekaj prednosti razreza pred drugimi načini. Med doslej naštetimi velja omeniti še manjši vpliv na okolje, za kar je zaslužna okolju prijazna tehnologija. Pri tem načinu razreza namreč ne pride do uhajanja prašnih delcev v zrak (dobro tudi za zdravje), prav tako pa ne prihaja do nastajanja nevarnih odpadkov. Ker v okolje sodita tako čist zrak kot voda, s katero moramo ravnati previdno, je dobra novica tudi ta, da je poraba vode pri vodnem razrezu izjemno majhna.

Z vodnim razrezom bo rez vedno natančen in gladek, dodatna obdelava pa bo minimalna ali celo nepotrebna. Vse to nadalje skrajšuje postopek izdelave in seveda tudi pozitivno vpliva na ceno končnega izdelka.

Avtor

Dobrodošli na spletnem portalu Alianta.si, na katerem boste našli številne nasvete, novosti in koristne informacije s področja posla, financ in podjetništva. Naj bo vaša podjetniška pot uspešna in polna zanimivih izzivov.

Komentiranje ni mogoče.