Nekateri si niti predstavljati ne morejo, da bi se odločili za delo na domu, saj so prepričani, da ne bi naredili ničesar. Drugim pa takšna vrsta dela zelo odgovarja. Seveda je odločitev v veliki meri odvisna tudi od tega, s čem se ukvarjamo ter ali gre za redno delo ali za dodatno popoldansko delo. Za delo od doma se namreč smatra marsikaj – lahko ste arhitekt, ki doma na računalniku pripravlja načrte, ali pa imate spletno prodajalno z drobnimi izdelki.

Katere so dobre in slabe plati dela na domu?

Prednosti dela od doma

1. Dejavnost oziroma delo lahko opravljate brez stroškov prevoza in brez stroškov najema poslovnega prostora. Zelo velik odstotek dela na domu je mogoče opravljati zgolj z računalnikom in spletom, kar velja na primer za prevajalce, pisce, oblikovalce, programerje in podobno. Zanje ni nobene potrebe, da bi najemali drage poslovne prostore, ko pa je njihovo najpomembnejše orodje za delo dejansko v njihovi glavi in ne potrebuje veliko prostora. S tem, ko poslovnega prostora ni, pa se seveda znebite tudi potnih stroškov za prevoz na delo, pa še malico oziroma kosilo med delom si lahko pripravite kar v domači kuhinji.

Prednosti dela od doma

2. Za delo na domu ne velja le, da se znebite stroška najema pisarne, temveč odpade tudi marsikaj drugega, zaradi česar je strošek dela nižji. Torej ste lahko precej bolj konkurenčni.

3. Za delo od doma velja, da pogosto nima urnika. Če dopoldne ne morete narediti vsega, kar bi morali, si lahko vzamete čas zvečer. Namesto, da bi gledali televizijo, greste za uro ali dve za računalnik.

4. Kombiniranje delovnih obveznosti in družinskih obveznosti je še zlasti za ženske izjemno pomembno. Kadar delajo od doma, lahko brez težav zjutraj otroke peljejo v šolo in jih gredo popoldne iskat, prav tako lahko opravijo še marsikaj drugega, če se znajo organizirati.

Slabosti dela od doma

Seveda delo na domu nima le pozitivnih lastnosti, kar vam lahko povedo tisti, ki ga že dolgo prakticirajo. Kaj vse je lahko slaba plat?

1. Ves čas si doma, nikamor ne greš. Srečuješ vse manj ljudi, vse manj se družiš. Manjka ti komunikacije v realnem svetu.

Slabosti dela od doma

2. Ker ne greš nikamor, se lahko sčasoma tudi zapustiš in postaneš zadovoljen z »domačim« videzom. Za doma se ti pač ni treba vsako jutro urediti, tako kot bi se moral za v pisarno.

3. Domači pozabijo, da je tudi delo na domu služba. Pričakujejo, da boste med delovnikom poskrbeli še za kup reči, saj ste nenazadnje doma.

4. Delo od doma je lahko videti tudi neprofesionalno. Poslovnih partnerjev seveda ne povabiš k sebi domov na sestanek, temveč se dobiš v kakšni kavarni …

Avtor

Dobrodošli na spletnem portalu Alianta.si, na katerem boste našli številne nasvete, novosti in koristne informacije s področja posla, financ in podjetništva. Naj bo vaša podjetniška pot uspešna in polna zanimivih izzivov.