Vsakdanje delo, kjer smo nenehno pod stresom, da bi pravočasno opravili z vsemi naročili in v skladu z zahtevami po kakovosti, običajno ne dovoljuje, da bi se zaposleni med seboj tudi nekoliko več družili, se bolje spoznali ter ugotovili, da so si v marsičem podobni in lahko zato odlično sodelujejo. Zato se podjetja odločajo za najrazličnejše dogodke, s katerimi skušajo zaposlene povezati v dobro ekipo, ki bo z veseljem sodelovala, imela isti cilj in zato tudi več doprinesla k uspehu podjetja. Nekateri hodijo na “sindikalne” izlete, drugi prirejajo piknike, tretji se odločajo za team building programe. Ali veste, za kaj točno pri tem sploh gre?

Čemu je namenjen team building?

Team building je druženje ob prijetnih, sproščenih in zanimivih aktivnostih, kjer se udeleženci naučijo drug drugemu zaupati, kjer se bolje spoznajo in ugotovijo, da je treba pri vsakomur iskati dobre lastnosti, ne pa slabih. Prav te dobre lastnosti enega posameznika so lahko manjkajoče pri drugem posamezniku, zato se ekipa lahko odlično dopolni.

Team building programi se danes ponujajo v obliki različnih programov, ki jih vodijo za to specializirana podjetja in ljudje, lahko pa kot team building upoštevamo vsako skupno aktivnost zaposlenih, ki ne poteka ob delu. Tako lahko močno ekipo zgradimo tudi tako, da gredo zaposleni skupaj v adrenalinski park, na rafting ali na bowling. Povezali in spoznali se bodo tudi brez prisotnosti psihologa, ki jih bo skozi psihološke igre učil, kako si zaupati.

Kakšne rezultate prinaša team building?

Kadar se zaposleni spoznajo in natanko vedo, kakšne veščine ima kateri, poteka delo veliko hitreje in veliko bolj učinkovito, saj si lahko med seboj pomagajo. Če nekdo nečesa ne zna, se lahko obrne na tistega, ki to delo opravi tako rekoč mimogrede. Tako lahko na primer delavec v pisarni, ki mu nagaja računalnik, na pomoč pokliče električarja, ki ima IT v malem prstu. V takšnem primeru delo ne stoji, ni treba plačati serviserja, predvsem pa ni razburjanja.

Team building pogosto poraja tudi nove kreativne zamisli. V podjetju, ki se ukvarja s plastičnimi masami, lahko tako pride do ideje za nov zanimiv produkt zaradi pripovedi šoferja o tem, kako obdeluje svoj vrt, ali pripovedi računovodkinje o tem, kakšen šport trenirajo njeni otroci.

Prijetno delovno okolje

Najboljša stvar, ki jo prinaša team building, pa je vsekakor ustvarjanje prijetnega delovnega okolja, kjer ljudje dobro komunicirajo in eden drugega ne obrekujejo, temveč držijo skupaj. Prav spori na delovnem mestu so namreč pogosta težava, ki lahko podjetju preprečuje napredek.

Avtor

Dobrodošli na spletnem portalu Alianta.si, na katerem boste našli številne nasvete, novosti in koristne informacije s področja posla, financ in podjetništva. Naj bo vaša podjetniška pot uspešna in polna zanimivih izzivov.

Komentiranje ni mogoče.