Obdelava kovin je zelo zahtevna dejavnost, ki zajema kar nekaj različnih storitev in procesov – od razreza, oblikovanja do varjenja. Našteti procesi pa se lahko izvajajo na različne načine in eden modernejših ter najbolj učinkovitih vsekakor zajema laser.

Denimo laser za razrez pločevine. V primerjavi s klasičnim razrezom, ki se običajno vrši s pomočjo CNC naprav, je razrez pločevine z laserjem še mnogo učinkovitejše. Če pri CNC strojih potrebujemo različna precej draga orodja za obdelavo posameznih izdelkov, pa je laser mnogo bolj prilagodljiv.

Hitreje, natančneje in ceneje

To bi bil lahko kar neke vrste moto laserskega razreza pločevine. Uporaba laserja v ta namen je namreč zelo učinkovita in precej pohitri postopek razreza. Obenem je še izjemno natančen in terja manj časa ter energije kot ostale vrste razreza.

Vse našteto pomeni večji prihranek za proizvajalca in tudi končnega naročnika. Moderne naprave z laserjem imajo tudi zalogovnike in podajalce, ki skrbijo, da delo nemoteno in hitro poteka ves čas. Ker so dobavni roki krajši, je logično, da lahko na ta način podjetje sprejme tudi več naročil.

Prijaznejše do okolja

Morda v prvi vrsti človek na to niti ne pomisli, a vsekakor ni zanemarljivo dejstvo, da se z laserskim razrezom pločevine manj vpliva na okolje. Manjša poraba energije in manj odpada zaradi zelo natančnega izvajanja delovnega procesa poskrbita tudi za bolj zeleno miselnost.

Lasersko rezanje pločevine
Lasersko rezanje pločevine ima minimalen vpliv na okolje.

Ta je v kovinsko predelovalni industriji še kako pomembna, saj lahko z nespametnim ravnanjem in zastarelo tehnično opremo pride do precej negativnega ekološkega odtisa. Laserski razrez pločevine je torej storitev, prijazna do okolja.

Izjemna prilagodljivost

Za razliko od drugih strojev za razrez pločevine, ki potrebujejo različna orodja za različne izdelke, pa je laser precej bolj prilagodljiv. Potrebna je le ustrezna programska oprema, ki laser vodi skozi proces razreza. Ni potrebe po izdelavi, nabavi in zamenjavi dragih orodij.

Z laserjem se lahko tako zelo enostavno opravi izrez in razrez katerekoli oblike po željah naročnika. Da bi prihranili še več, se danes na trgu uporablja laserski razrez s fiber tehnologijo. Ta laserju omogoča, da porabi precej manj električne energije v primerjavi z drugimi laserji.

Kateri laser uporabiti?

Izpostavimo lahko laser Prima Power Platino Fiber EVO 1530, ki se pohvali z delovno površino 3000 mm x 1500 mm in spada med laserske stroje za razrez pločevine, ki so na najvišji tehnološki ravni. To hkrati pomeni, da je natančnejši, hitrejši, zagotavlja nižjo ceno izdelka in manj obremenitev za okolje.

Laser za razrez pločevine Prima Power Fiber EVO 1530
Laser za razrez pločevine Prima Power Fiber EVO 1530.

Programska oprema tega stroja zagotavlja programerju avtomatsko gnezdenje ter izdelavo najbolj zahtevnih oblik in vzorcev. Ker stroj vsebuje tudi avtomatsko regalno skladišče in nakladalno/razkladalna mesta, lahko deluje celo brez operaterja.

Laserski razrez pločevine v Sloveniji

V Sloveniji se z laserskim razrezom pločevine ukvarjajo v podjetju Kovinc d.o.o., ki slovi po kvaliteti, znanju in moderni tehnični opremi. Uporabljajo tudi zgoraj omenjeni stroj, s katerim lahko obdelujejo jeklo, aluminij, baker, medenino in barvne kovine različnih debelin.

Moderna tehnologija nas torej vodi v boljšo prihodnost, kjer procesi postajajo vse hitrejši, izdelki cenejši, napredek pa skrbi tudi za razvoj novih materialov in idej za izboljšanje delovnih procesov. Obenem lahko dodamo še varovanje zdravja in okolja.

Avtor

Dobrodošli na spletnem portalu Alianta.si, na katerem boste našli številne nasvete, novosti in koristne informacije s področja posla, financ in podjetništva. Naj bo vaša podjetniška pot uspešna in polna zanimivih izzivov.

Komentiranje ni mogoče.