Verjetno nam je vsem dobro znano, kako zelo je v naša življenja posegla moderna tehnologija z vsemi svojimi pametnimi napravami, računalniškimi sistemi in programi. Internet je gonilo razvoja in ga potrebujemo praktično na vsakem koraku.

Nič drugače ni, ko je govora o podjetništvu in podjetju, ki za svoj posel potrebuje računalniško omrežje oziroma celo izvaja storitve, ki so neposredno vezane na svetovni splet in računalniško mrežo znotraj podjetja. Tudi večino modernih strojev danes krmilimo s pomočjo računalnikov in programov. Zato je potrebno misliti tudi na varnost.

Preprečite vdore

Če v podjetju uporabljate računalniško mrežo ali s pomočjo digitalne tehnologije krmilite določene stroje, potem morate vsekakor poskrbeti za ustrezno varnost mreže in naprav. Zmotno bi bilo misliti, da vam nepridipravi ne morejo do živega, ker mreža ni povezana z zunanjim svetom.

Tudi interne mreže so ranljive, zato je potrebno v tej smeri zagotoviti ustrezno digitalno varnost, hkrati pa izobraziti vse zaposlene v podjetju v tej smeri. In kako lahko pride do vdora v interno mrežo? Na več načinov. Med drugim preko okužene računalniške opreme, programa, USB ključka ali nezaščitene brezžične povezave.

Uporabite močna gesla

Pod močna gesla mislimo takšna, ki jih bodo nepridipravi ali zlonamerne programske kode težko uganili. Najslabše možno geslo je verjetno »123abc«. Uporabite velike in male črke, kakšno številko in tudi klicaj, vprašaj ali drug poseben znak.

Prav tako o tem poučite vse zaposlene, ki naj svojih naprav ne priklapljajo na omrežje podjetja. Prav od vas in njih je v največji meri odvisna digitalna varnost vašega podjetja. Da bi bila ta na karseda visoki ravni, pa lahko poskrbite še na druge načine.

Digitalno izobraževanje

K sreči tudi na našem trgu obstajajo podjetja, ki se ukvarjajo zgolj z digitalno varnostjo računalniških mrež in sistemov v podjetjih. Strokovnjaki s tega področja bodo na vaše povabilo prišli na vaš sedež podjetja in za vas ter zaposlene pripravili ustrezno izobraževanje.

Na ta način vas bodo seznanili z vsemi morebitnimi nevarnostmi, ki lahko potencialno ogrozijo delovanje in vam pojasnili tudi, na kakšne načine lahko pride do vdorov, ki bi posledično lahko ohromili poslovanje. A tudi to še ni vse.

Testiranje varnosti omrežja

Da bi resnično postorili vse, kar je potrebnega za digitalno varnost vašega podjetja, lahko strokovnjaki s področja spletne varnosti za vas opravijo tudi celoten pregled vseh računalniških mrež in sistemov ter poiščejo morebitne šibke točke.

Računalniška mreža
Strokovnjaki lahko preverijo varnost celotne računalniške mreže.

Prav tako bodo testirali vaše zaposlene na način, da jim bodo nenajavljeno poslali okuženo e-pošto, s katero jih bodo skušali premamiti v napako in klik na okuženo povezavo. Vse skupaj seveda le z razlogom, da bi se zavedali, kako hitro nas lahko spletni kriminalci pretentajo.

Slaba varnost, velika poslovna škoda

Ko govorimo o digitalni varnosti podjetja, je potrebno reči, da ne gre zgolj za vdor za potrebe pošiljanja neželene pošte, pač pa lahko na ta način kriminalci pridejo tudi do zaupnih podatkov ali načrtov podjetja. Če so zanje dovolj vredni, jih nato prodajo na črnem trgu.

Prav tako so pogosta izsiljevanja, ki onemogočijo uporabo ali dostop do določenih računalnikov in drugih komponent. Navadno se pojavi zahteva po plačilu v kripto valutah na neizsledljive naslove v zameno za ponovno omogočen dostop. Plačilo se v tem primeru skrajno odsvetuje. Bolje bo poklicati ustrezne varnostne organe in jim prepustiti iskanje nepridipravov.

Avtor

Dobrodošli na spletnem portalu Alianta.si, na katerem boste našli številne nasvete, novosti in koristne informacije s področja posla, financ in podjetništva. Naj bo vaša podjetniška pot uspešna in polna zanimivih izzivov.

Komentiranje ni mogoče.