Spletno gostovanje je del vsake spletne strani, zato nikakor ni vseeno, kako kakovostno je. Ker si vedno želimo le najboljše, bomo tudi tokrat preverili, katero je tisto spletno gostovanje, ki mu lahko rečemo najboljše, in kaj vse mora izpolnjevati. Poiščimo torej vzorčni primer najboljšega.

Za začetek povejmo le še, da si za svojo spletno stran seveda želimo, da bi delovala brez težav in bi bila vedno dosegljiva našim obiskovalcem in strankam. A to vendarle ni tako samoumevno, kot se morda sliši na prvo žogo. Kateri so tisti pogoji, ki neko spletno gostovanje naredijo najboljše?

1. Zanesljivost

Če kaj, potem si želimo, da bo naša spletna stran delovala brez premora, 24 ur na dan, vse dni v letu. Če pa že pride do težav, pa si želimo imeti na drugi strani nekoga, ki nam bo v najkrajšem času pomagal rešiti težave in vzpostaviti delovanje na želeno raven. V tem primeru lahko govorimo o 99-odstotni zanesljivosti.

2. Hitrost delovanja

Da bi navdušili svoje obiskovalce in jih prepričali v to, da še kdaj obiščejo našo spletno stran, mora ta delovati hitro. Večina obiskovalcev spletnih strani se danes na spletno raziskovanje podaja s pomočjo pametnih mobilnih naprav.

Hitrost strežnika
Najboljše spletno gostovanje deluje na sodobnih, hitrih strežnikih.

Te imajo včasih nekoliko slabšo povezavo, zato je še toliko pomembnejše, da se spletna stran naloži hitro. Seveda pa tudi na domačem računalniku nihče ni pripravljen celo večnost čakati, da se vse slike in besedila postavijo na svoje mesto. Odlika dobrega gostovanja so denimo hitri SSD diski.

3. Varnost

Danes že vrabci na strehah čivkajo, kako zelo je pomembna varnost na spletu. Na vsakem koraku nas čakajo kakšne zlonamerne kode in nepridipravi, ki bi se radi dokopali do naših osebnih podatkov, bančnih številk in podobno. Spletno gostovanje mora biti varno in zavarovati spletne strani, ki gostujejo tam.

Za varnost poskrbimo s SSL certifikati in z nekaterimi drugimi orodji, ki preprečujejo zlonamernim kodam, da bi se polastile dostopnih podatkov. A tudi spletno gostovanje mora biti varno in vsebovati »backupe«, torej datoteke, s katerimi lahko v primeru težav spletno stran postavimo v izhodiščno pozicijo z le nekaj kliki.

4. Podpora strankam

Podpora strankamV želji po najboljšem spletnem gostovanju je potrebno gledati nekaj različnih parametrov, pri katerih pa se ni dobro zanašati na ceno.

Ena ključnih točk je zagotovo kvalitetna podpora strankam, ki je na voljo 24/7. To pomeni, da boste lahko v primeru težav s svojo spletno stranjo v vsakem trenutku dobili prave odgovoro: preko e-pošte ali telefona.

5. Vse na enem mestu

Ne želite si pretiranega raziskovanja in brskanja po spletu za vsako malenkost. Odlika dobrega spletnega gostovanja je tudi v tem, da vse ponuja na enem mestu. Odličen paket, SSL certifikati, zakup domene in možnost dostopa ter nadgradnje. Prav tako pa mora tudi ponudnik sam redno posodabljati svojo tehnično opremo.

6. Prijazen vmesnik

Ko boste izbirali ponudnika spletnega gostovanja za svojo spletno stran, bodite pozorni na vse, kar smo predhodno našteli. Vsekakor pa bo dodaten bonus tudi cPanel nadzorna plošča, ki s svojim grafičnim vmesnikom poskrbi, da je uporaba popolnoma enostavna celo za takšne ljudi, ki tehnično niso najbolj spretni. Nastavitev e-pošte v le nekaj klikih, dostop do e-poštnih predalov, dostop do datotek in podatkovnih baz, povrnitev spletne strani iz shranjene varnostne kopije in podobno.

Avtor

Dobrodošli na spletnem portalu Alianta.si, na katerem boste našli številne nasvete, novosti in koristne informacije s področja posla, financ in podjetništva. Naj bo vaša podjetniška pot uspešna in polna zanimivih izzivov.