Hitrost spletne trgovine

Kako pomembna je hitrost spletne trgovine?

Ena izmed pomembnejših lastnosti spletne strani je, da deluje tekoče. Še posebej v primeru spletne trgovine je izredno pomembno, da ta deluje brezhibno in hitro. V nasprotnem primeru verjetno sledi grenka izkušnja, ki se ji reče manjši zaslužek.

V tokratnem članku smo za vas zbrali nekaj najpomembnejših informacij, zakaj je hitrost spletne trgovine tako zelo pomembna in kako doseči, da bi ta delovala optimalno. Zagotovo si namreč želite, da bi vaša spletna trgovina delala za vas in ne obratno.

Kupci smo nepotrpežljivi

Prvo in zelo osnovno dejstvo je, da smo spletni kupci postali sila zahtevni in nepotrpežljivi. S pomočjo spletnih iskalnikov iščemo informacije o izdelkih, ki jih želimo kupiti, nato pa preko spleta velikokrat opravimo tudi sam nakup. Ker je čas čedalje bolj dragocen, se nam enostavno ne da čakati v nedogled, da se neka spletna stran naloži do konca.

Optimizirajte svojo spletno trgovino

Da bi se vaša spletna stran hitreje nalagala, morate optimizirati njeno vsebino. Še posebej v spletnih trgovinah hitro pride do napake in premalo pozornosti ob nalaganju fotografij izdelkov, katerih je lahko tudi zelo veliko. Če so te fotografije ogromne in zasedajo veliko prostora na vašem strežniku, bodo pošteno obremenile in upočasnile nalaganje strani.

Veliko lastnikov spletnih trgovin se ne zaveda, da ne potrebujejo fotografij v velikosti jumbo plakata. Fotografije je potrebno pomanjšati za potrebe pregledovanja na računalniku ali mobilnih napravah ter zmanjšati težo v kilobajtih. Ni odveč dodati, da fotografije, katerih teža se meri v megabajtih, nikakor niso primerne za na spletne strani.

Izgubljanje strank zaradi počasnih strežnikov

Hitrost nalaganja spletne trgovine bo v veliki meri odvisna tudi od hitrosti strežnika, na katerem gostuje vaša spletna trgovina. Če je ta starejšega tipa, morda celo kakšen domač kletni projekt, je povsem mogoče, da je prav to krivo za počasno nalaganje. Vsekakor si boste želeli gostovati na strežniku, ki uporablja hitre SSD diske.

Morda bo vaša spletna trgovina delovala dokaj spodobno vsaj nekaj časa, potem pa se bodo pričele pojavljati težave. Povsem mogoče je, da gre za neke vrste »sladek« problem, ki se imenuje povečan promet v vaši spletni trgovini. Super! Več kupcev, več zaslužka. No ja, v primeru, ko spletna trgovina deluje brezhibno in dovolj hitro.

Ob povečanem obsegu obiskovalcev vašega spletnega mesta boste potrebovali tudi dobro infrastrukturo. Saj veste, kako je, če veliko vozil vozi po enopasovni cesti; hitro nastane gneča. Če imajo na voljo še dodaten pas ali celo dva, p bo zadeva precej hitro rešena in promet bo tekoče stekel. Potniki bodo v tem primeru zelo zadovoljni.

Čisto nič drugače ni na spletu. Kar vprašajte se, kdaj ste nazadnje čakali 15 in več sekund, da bi se neka spletna stran naložila do konca. Morda kako desetletje nazaj, danes pa zagotovo ne več.