Uspešna podjetja se še kako dobro zavedajo, da za njihovim uspehom stojijo zaposleni. Seveda tudi uspešno vodstvo, vsi skupaj pa morajo delovati usklajeno in biti pri tem dobro motivirani. Že res, da vsi gledamo na plačilo, a za motivacijo pri delu so pomembne tudi druge reči.

Odnosi s sodelavci in vodilnim kadrom, spoštovanje delavskih pravic, vsekakor pa tudi ustrezen delovni prostor. Prav nič ne pomaga, če je plača zadovoljiva, kadar delo poteka v neustreznem okolju, v katerem se človek slabo počuti. Tudi ko beseda nanese na pisarniško delo, ni nič drugače.

Motivacija zaposlenih

Znano je, da so zaposleni močno motivirani s plačilom, a to še zdaleč ni vse, kar potrebujejo. Tudi določeno zadovoljstvo s plačo lahko skozi čas zbledi in se pojavijo težave z motivacijo na delovnem mestu, neangažiranost in s tem padec storilnosti, ki bi lahko bila mnogo višja.

Raziskave so pokazale velika odstopanja pri opravljenem delu v podjetjih z različno kvalitetnimi delovnimi prostori. Številke ne lažejo in v teh primerih so zares očitne. Prav zato bi se morali v vseh podjetjih zavzeto in skrbno lotiti urejanja delovnega prostora, kar bo imelo kasneje zelo visoko dodano vrednost.

Počutje v delovnem okolju

To, kako se delavec počuti v svojem delovnem okolju, bistveno vpliva na njegovo storilnost. In ne le, da morda ni tako motiviran za delo, kot bi bil, če bi bil z deloviščem bolj zadovoljen, pač pa se odstopanja več kot očitno pojavijo še nekje. V bolniškem staležu.

Počutje zaposlenega
Delavec, ki se na delovnem mestu počuti dobro, bo imel večjo storilnost.

Osebe, ki delajo v primerno urejenih okoljih, so mnogo manj odsotne zaradi bolezni kot zaposleni v podjetjih, kjer s svojim delovnim mestom niso zadovoljni. Neustrezen delovni prostor lahko povzroča stres in slabo počutje, kar seveda vodi v več odsotnosti z dela in posledično slabe novice za podjetje.

Dovolj velik prostor

Na delovnem mestu se ne smemo počutiti utesnjene. Ne glede na to, za kakšno delovišče gre, mora imeti zaposleni občutek, da lahko diha in se svobodno giblje. Vzemimo za primer pisarno. Majhen prostor in veliko zaposlenih povzroča nelagodnost, motnjo zaradi govorjenja in drugih zvokov.

Obenem je v takšnem prostoru slabši tudi zrak, kar povzroča padec koncentracije in glavobole. Premajhen delovni prostor pomeni tudi, da bo ves čas nekdo gledal drugemu v računalniški zaslon. Povsem neprimerno in z negativnimi posledicami na zaposlene.

Količina dnevne svetlobe

Dnevna svetloba je zelo pomemben faktor, kar se tiče človekovega počutja. Radi imamo velike in svetle prostore, ki pa niso osvetljeni z umetno razsvetljavo. Ker na delovnem mestu navadno preživimo od 7 do 8 ur na dan, je jasno, kako velike posledice ima lahko na človeka pomanjkanje dnevne svetlobe.

Seveda je mogoče tudi, da se delovno mesto nahaja na takšnem mestu, kjer ni na voljo dovolj oken in s tem dnevne svetlobe. V takšnih primerih je potrebno poskrbeti za kar najbolj kvalitetno umetno razsvetljavo. K sreči so na trgovskih policah na voljo moderna svetila, ki do neke mere oponašajo sončno svetlobo in so precej manj obremenjujoča za oči.

Delovna oprema

Lahko se zgodi, da je pisarna dovolj velika in naravno osvetljena, a zaposleni tam še vedno ne občutijo popolnega zadovoljstva pri delu. Krivo je lahko tudi pohištvo in druga oprema. Potrebne so kvalitetne mize in vsekakor kvalitetni pisarniški stoli, ki poskrbijo za pravilno držo in s tem varujejo hrbtenico. Dandanes prihajajo v ospredje tudi tako imenovana stoječa delovna mesta.

Gre za pulte ustrezne višine, na katere se namesti računalnik in je moč tam vsaj nekaj časa delati v stoje. Analize kažejo na precej večje zadovoljstvo zaposlenih, ki lahko tovrstno opremo uporabljajo. Seveda pa ne gre zgolj za pisarne. Vsa delovna mesta imajo določen vpliv na zaposlene, zato je treba poskrbeti, da jim nudijo kar največ udobja in vse, kar potrebujejo za opravljanje svojega dela.

Avtor

Dobrodošli na spletnem portalu Alianta.si, na katerem boste našli številne nasvete, novosti in koristne informacije s področja posla, financ in podjetništva. Naj bo vaša podjetniška pot uspešna in polna zanimivih izzivov.

Komentiranje ni mogoče.