Morda tudi vi na svojem delovnem mestu doživljate psihološko, čustveno, verbalno in/ali ekonomsko nasilje. Morda so vas socialno povsem osamili in vam onemogočajo, da bi napredovali. Če to traja že nekaj časa in to sistematično – kot del nekega načrta, morate ustrezno ukrepati. Nad vami se po vsej verjetnosti izvaja mobing oziroma trpinčenje na delovnem mestu.

V današnjem prispevku vam bomo zato zaupali, kako se lahko z mobingom oziroma šikiniranjem na delovnem mestu spopadate na najboljši možen način. Četudi ga nad vami ne izvajajo, si vseeno vzemite čas in si dobro preberite vse naše nasvete. Nikoli namreč ne veste, kje in kdaj boste naleteli na osebo, ki je zmožna nad vami izvajati mobing. Tega vam seveda niti pod razno ne privoščimo, a vendarle je dobro, da ste pripravljeni tudi na to vrsto boja.

1. Vsako dejanje mobinga si je potrebno zabeležiti

Če se nad vami izvaja mobing, si zapišite prav vse, in sicer kdo izvaja mobing, kaj točno se je zgodilo, kdaj in kje ter kdo so bile priče. Poleg tega je dobro, da si zapišete še, kako ste se v času mobinga počutili in kako po njem. Nadaljujete z opisom posledic, ki jih zaradi mobinga doživljate.

Poleg tega zbirajte vse vrste gradiva oziroma materiala, s katerim boste lahko mobing dokazali. V praksi to pomeni, da si boste shranili vsa e-poštna sporočila, telefonska sporočila, objave na družabnih omrežjih, pisna navodila za delo, zapiske s sestankov, evidenco obiskov pri zdravniku in podobno.

2. Potrebno je poiskati zaupanja vredno osebo

Za vas je v času mobinga izjemno pomembno, da si najdete osebo iz kolektiva, ki ji lahko popolnoma zaupate. Ta oseba vam lahko pomaga najti pomoč, ki jo boste vsekakor potrebovali. Skupaj z njo se lahko obrneta na strokovno, pravno ali psihosocialno pomoč. Če je ta oseba morda vaš nadrejeni, je to še toliko bolje, saj boste vse skupaj rešili veliko hitreje.

3. Potrebno se je pravočasno pritožiti

Svetujemo vam, da se najprej s povzročiteljem mobinga poskušate pogovoriti na miren in prijazen način, ne da bi pri tem vključevali nadrejenega, razen če je prav ta oseba storilka mobinga. Če to ne bo pomagalo, se morate v čim krajšem času pisno ali ustno pritožiti nadrejenemu. Če nasilje nad vami izvaja nadrejeni, pa se boste morali obrniti na pravno pomoč. V tem primeru se lahko obrnete tudi na sindikat, če ga imate.

4. Potrebno si je zagotoviti dobro strokovno pomoč

V vsakem primeru se boste verjetno morali slej ko prej obrniti na strokovno pomoč. Priporočamo vam pravno pomoč. Pravne informacije vam bodo namreč zelo koristile pri odločitvi, kako boste ukrepali proti povzročitelju mobinga.

5. Druge oblike strokovne pomoči

Vsekakor pa pravna pomoč ni edina oblika pomoči za primere mobinga. Priporočamo vam, da obiščete tudi psihologa ali terapevta, lahko pa si pomoč poiščete pri nevladnih organizacijah. Ena od možnosti je še ta, da obiščete zdravnika, ki bo preveril, kolikšne zdravstvene posledice ste utrpeli zaradi mobinga.

Zaupali smo vam, kako je najbolje ravnati, če težavo predstavlja mobing na delovnem mestu. Predvsem pa je pomembno, da se v tem času gibljete na svežem zraku v naravi in se ukvarjate z aktivnostmi, ki vas veselijo. Ko boste na sprehodu, razmišljajte o tem, da bi bilo morda najbolje kar zamenjati službo. Verjetno bo to še najboljša rešitev.

Avtor

Dobrodošli na spletnem portalu Alianta.si, na katerem boste našli številne nasvete, novosti in koristne informacije s področja posla, financ in podjetništva. Naj bo vaša podjetniška pot uspešna in polna zanimivih izzivov.

Komentiranje ni mogoče.