Najem prostorov

Na kaj paziti pri najemu poslovnega prostora?

Ste na začetku svoje poslovne poti in doma nimate primernega prostora, kjer bi opravljali delo? Če ste prikimali, se boste najverjetneje morali odločiti za nakup ali najem poslovnega prostora. Pred tem pa boste morali dobro razmisliti o marsikateri stvari, ki se tiče poslovnega prostora, pregledati kup ponudb na trgu, se posvetovati z izkušenimi osebami, iti na kakšen ogled poslovnega prostora ipd.

Priporočamo vam, da si za začetek vzamete nekaj časa, v roke vzamete list papirja in nanj napišete vsa vprašanja, ki se vam porajajo glede poslovnega prostora. V tem prispevku pa vam bomo tudi mi ponudili nekaj koristnih smernic, ki jih ne smete spregledati.

1. Lokacija

Lokacija je za vas najverjetneje izjemno pomembna. Seveda pa je v veliki meri odvisna od tega, s čim se boste ukvarjali. Poslovni prostor je sicer najbolje najeti v kakem večjem mestu, kjer boste imeli v bližini vse potrebno. Poskrbite tudi za lepo okolico. Tudi ta namreč lahko še kako vpliva na vaš poslovni rezultat.

Čeprav je najem prostora v prestolnici ali drugem večjem mestu zagotovo dražji, pa se vam bo to slej kot prej obrestovalo. Razlike med cenami spet niso tako velike, da bi morali o najemu v mestu prav dolgo razmišljati. Če boste dovolj dolgo vztrajali in boste povrh vsega še odločni, boste slej ko prej naleteli na dobro in ugodno ponudbo tudi v večjem mestu.

2. Velikost

Dobro premislite, kako velik poslovni prostor potrebujete. Ni dobro, da posežete po najmanjšem, saj je možnost, da se bo vaše podjetje kmalu razširilo, takrat pa boste ob najemu najmanjšega prostora morali zamenjati lokacijo.

Velikost poslovnega prostora
Ne najemite premajhnega poslovnega prostora.

Po drugi strani pa ni potrebno, da z velikostjo prostora ali prostorov pretiravate. Mislite tudi na dodatne stroške, ki jih boste morali za to plačati.

3. Cena

Ceno smo posredno omenili že pod točkama 1 in 2. Vsekakor je to eden od najpomembnejših dejavnikov. Kljub temu pa vam priporočamo, da ne iščete najcenejših možnosti. Morda je za najem poslovnega prostora bolje plačati nekoliko več denarja, saj se v nizkih cenah pogosto skrivajo majhne pasti, na katere postanemo pozorni, ko je morda že nekoliko prepozno.

4. Določen ali nedoločen čas

Ko se boste odločili za najem poslovnega prostora, vas bo najemodajalec vprašal tudi, ali želite prostor najeti za določen ali nedoločen čas. Morda se boste skupaj z najemodajalcem odločili najprej za določen čas, kasneje pa boste podpisali pogodbo še za nedoločen čas.

5. Preveri opremo

Če boste imeli srečo, se vam lahko pripeti, da boste naleteli na poslovni prostor, ki vključuje takšno opremo, kot jo vi potrebujete pri svojem delu. Seveda pričakujte, da bo za to mesečna najemnina nekoliko dražja. Kljub temu pa je to veliko boljša možnost, kot pa da bi morali v opremo vložiti še veliko dodatnega denarja.

6. Oskrbovanje

Preden podpišete pogodbo za najem poslovnega prostora, preverite, kakšna je oskrba (na primer to, kdo bo čistil vaše poslovne prostore).